Mustafa och Ahmed slapp bli gatubarn

Mustafa och Ahmed, är två marockanska barn som övergavs när de var 8 och 10 år gamla. De slapp sluta som gatupojkar i Marocko eller Europa. Istället räddades de av Tarouanou, ett ideellt drivet barnhem i Inezgane, nära Agadir. Från drogberoende och våldsamt gatuliv, fick de ett tryggt boende, omvårdnad och skolgång. Mustafa är snart fotbollsproffs. Ahmed är VVS-tekniker och elektriker. HumanistHjälpens alla donatorer har del i framgången för pojkarna! 

Tioåring flydde misären med lim

Mustafa var tio år då han började bo på gatan. Hans föräldrar hade gått under i fattigdom och missbruk. Han började sniffa lim för att fly misären. En natt fann personal från Tarouanou honom sovande utomhus. Hela hans kropp värkte, av abstinens, våld och skador.

Drogad åttaåring
Ahmed var bara åtta år då han hamnade på gatan. I bakgrunden fanns en ensam mamma i misär, utan resurser att ta hand om barnen. Ahmed lärde sig använda alla typer av droger. De dövade den råa verkligheten omkring honom. Tarouanou fann honom i elfte timman.

Mustafa (tvåa fr v) och Ahmed (längst t h) tillsammans med några av ”syskonen” på barnhemmet ett par år efter att de kom dit. Tillvaron har börjat stabiliserat sig i ett gott kamratskap där alla stöttar alla.

Räddades från gatulivet
Det tog en tid för båda barnen att komma bort från drogberoende och gatulivets regelverk. Men trygg tillvaro, egen säng och fasta mattider var rätt medicin. De blev drogfria, fick sjukvård för sina skador från gatulivet, trivdes med kamraterna på hemmet. Fick börja skolan och ta igen kunskaper de aldrig fått.

Blivande fotbollsproffs
Mustafa är nu 16 år. Studerar mycket hårt, går redan andra året på gymnasiet. Hans stora intresse är fotboll. År redan officiell ungdomsspelare och starkt på väg uppåt i en ansedd klubb. Bland de yngre på barnhemmet är han en bra kamrat, förebild och idol. En jämlike som började med dåliga odds men verkligen lyckats.

Livet för Mustafa är inte bara fotboll. Han håller också på att klara av gymnasiet i rekordfart. Här har han passerat en av de milstolparna. Lärare och personal gratulerar honom till en examen.

Mustafa (markerad) tillsammans med sin idol och förebild, Yassin Al-Rami, toppspelare i Hassania Agadir. Nu är Mustafa själv som junior på väg mot den professionella fotbollstoppen.

VVS och El
Ahmed är nu 14 år. Han har satsat på praktiska yrkesutbildningar.  Fick diplom som VVS-tekniker förra året och som elektriker i år. Han kan i princip börja arbeta redan nu men ska fördjupa sina teoretiska kunskaper först. Även Ahmed är en förebild för sina kamrater på barnhemmet. Hans radikala förändring från övergiven drogberoende åttaåring imponerar.

Ahmed har nu två diplom från den praktiska yrkesskolan, VVS-tekniker och Elektriker. Här har han börjat på grovjobbet att hugga ut kanaler i en vägg, sedan väntar elkablar och uttag på att monteras.

Hängiven personal
Men allt detta har inte skett per automatik. Bakom pojkarna på barnhemmet står givetvis personalen. De får agera som föräldrar, socialarbetare, sjukvårdare, lärare, ordningspolis med mycket mera. Hängivenhet, kärlek och tålamod är ingen bristvara. Men pengar är bristvara. Kommunen står för vissa fasta kostnader. Men utan donationer skulle verksamheten upphöra.

Ahmed får en uppmuntran av barnhemmets chef Saida Boujben. Det har krävts mycket av den varan för att föra en övergiven, drogberoende åttaåring in i en strukturerad tillvaro. Personalen är mycket hängiven, tålmodig och kärleksfull.

Lever av donationer
Vissa donationer kommer från närsamhället. Företag och hjälporganisationer bidrar med varor som livsmedel och begagnade kläder. Men de ekonomiska tillskotten från utlandet är mycket avgörande. HumanistHjälpen sänder kontinuerliga bidrag. De ska i möjligaste mån användas till att förgylla pojkarnas vardag. Ge dem upplevelser som alla barn borde få, små utflykter, badresor, sommarläger och liknande. Men ibland måste bidraget gå till det mer livsnödvändiga.

Stora behov – resurser saknas
Tarouanou har flera övergripande behov som inte kan förverkligas. Bland annat är antalet utsatta barn oändligt, medan hemmet bara har tjugo platser. Det behövs också särskilda boenden för barn som kan integreras med sina familjer. Samt utslussningshem, familjehem och liknande, där de äldsta barnen kan förberedas för egna liv i samhället. För sådant saknas resurser.

Mme Mahjouba (t v) är en av Marockos mest välkända socialarbetare. Grundare och kvinnohusen och daghemmen Oum El Banine och Ahddane. Samt beskyddare av barnhemmet Tarouanou. Hon ser bland annat till att alla gatubarn som tas om hand också blir folkbokförda. Här tillsammans med barnhemmets ordförande Saida Boujben.

Mme Mahjouba beskyddare
Tarouanou är ett av många liknande ideellt drivna barnhem i Marocko. De flesta tar bara emot pojkar, det är oftast de som överges, men det finns även flickhem. Att blanda barnen är främmande i den rådande kulturen. HumanistHjälpen har inte resurser att hjälpa alla, men vi hjälper Tarouanou. En stark beskyddare av barnhemmet är Mme Mahjouba Edbouche som även grundat kvinnohusen och daghemmen på Oum El Banine och Ahddane i Agadir. Hon ser bland annat till att alla barn på Tarouanou blir folkbokförda och får sina samhälleliga rättigheter.

Stöd pojkarna på barnhemmet!
Fortsätt stödja HumanistHjälpen och pojkarna på Tarouanou! Ingen donation är för liten. Använd Swish 90 02 791, Plusgiro 90 02 79-1, Bankgiro 9002-791 eller hemsidan. Du kan skriva ”Tarouanou” på betalraden. Maila om du vill ha Gåvobevis att ge bort: kansli@humanisthjälpen.se

HumanistHjälpen använder inga pengar till löner, ersättningar, hyror eller liknande. Allt arbete utförs ideellt. Vi vill skicka varenda krona!