Citat om hedersförtryck i Sverige

”När jag kom upp i tonåren ville mina föräldrar att jag skulle åka ner till Turkiet och gifta mig med någon av mina kusiner, precis som mina äldre systrar hade gjort. Jag vägrade att finna mig i detta. Jag kände mig alldeles för ung och omogen för ett sådant stort beslut. Dessutom ville jag själv få bestämma vilken man jag skulle dela mitt liv med.”

Fadime Sahindal, i sitt tal inför Sveriges Riksdag, november 2001.
Två månader senare mördades hon av hedersskäl.
Läs hela talet här

 

 

”De som är mer oroade över att ett förtryck synliggörs, än själva förtrycket, har äntligen förlorat debatten. Verkligheten förlorade de för länge sedan.”

Sakine Madon på ledarplats i tidningen Expressen, om vissas inställning att hedersförtryck inte finns i Sverige.
Läs hela krönikan här

 

 

”Det viktigaste var att föräldrar och släktingar ska börja tänka på ett annat sätt så att förändringar blir synliga, alltså, inget tvångsgifte, inga 12-åriga ”köpta” mammor och svärdöttrar.”

Projektet ”Jämställdhet bland romska flickor och unga kvinnor” Lina Petrovska,
sekreterare i Organisationen Internationella Roma och Resande Kvinnoforum.
Länk till projektet

 

 

”Jag har inte mött våld utan snarare en vardagsheder, ett helt paket med normer och regler om hur man förväntas bete sig och där jag inte tillåts välja själv.”

Från ”Lägesrapport om hbtq-personers livsvillkor i Göteborg 2014”.
Robert Hannah, människorättsjurist i föreningen Homan, om uppväxten i en svensk kristen assyrisk miljö.
Länk till rapporten

 

 

”Jag begärde mitt utträde vid 14 års ålder. I mitt fall innebar detta att […] om vi hade släkt eller vänner på besök var jag tvungen att sitta inne på mitt rum. Om jag behövde gå ut till badrummet fick jag knacka först och smyga mig förbi medan alla tittade ut genom fönstret och låtsades som om jag inte existerade. Det var människor jag känt sedan barnsben…”

Noomi Lappalainen, Föreningen Hjälpkällan, i Sans Magasin om sin uppväxt i en kristen sekt.
Läs hela artikeln här

 

 

”Det här är en film om hedersrelaterat våld och förtryck riktad till personal i skolan. Skolan har en unik möjlighet när det gäller att upptäcka utsatta ungdomar och att hjälpa dem att komma i kontakt med ansvariga myndigheter.”

Polisens video: Kontrollerad, övervakad, bortgift” – om hedersrelaterat våld och förtryck.
Se filmen här