Aktiegåva till HumanistHjälpen!

-Dina pengar kan bidra till att stödja människor som förvägras sina mänskliga rättigheter. Om du skänker din aktieutdelning till Humanisthjälpen ökar gåvan i värde med 43 procent!

-Dina pengar kan bidra till att stödja människor som förvägras sina mänskliga rättigheter. Om du skänker din aktieutdelning till Humanisthjälpen ökar gåvan i värde med 43 procent!

Det berättar Svante Linusson, som är väl insatt i hur det går till att skänka aktieutdelning till ideella ändamål och har hjälpt HumanistHjälpen reda ut begreppen.

 

700 blir 1000

En utdelning på till exempel 1000 kronor, skulle gett dig 700 kronor efter skatt. Om den istället går till Humanisthjälpen, som är skattebefriad, når hela tusenlappen fram. Din insats har ökat i värde med 43 procent!

Så här gör du:

  1. Fyll i blanketten om rättighetshavare för Vp-konto (klicka på förhandsvisningen nedan)
  2. Ge blanketten till ditt bankkontor eller fondkommissionär
Aktiegåva - Blankett

Klicka på bilden för att ladda ner blanketten i PDF-format.

Då registreras Humanisthjälpen som förmånstagare för alla utdelningar på ditt VP-konto. Vill du skänka bort utdelningarna på visa aktier men inte på andra, hjälper banken dig att skapa ett extra VP-konto och dela upp ditt innehav.

Ökar stöd

Svante Linusson

Foto: Håkan Lindgren

Aktiegåvor hjälper Humanisthjälpen att öka sitt stöd till de olika hjälpmålen. Mitt eget stöd går till Oum El Banine, som räddar ensamstående kvinnor som blivit förskjutna och förföljs, för att de blivit gravida.

Har du frågor om det praktiska tillvägagångssättet med aktiegåva är du välkommen att kontakta mig på svante[a]linusson.eu

Svante Linusson

Fakta

Att kunna skänka sin aktieutdelning – helt eller delvis, som privatperson eller företag – blev möjligt genom två domar i Regeringsrätten 2006 och 2009.

Vad som krävs är:

  • Att aktiebolaget är börsnoterat
  • Att aktieägare är direkt ägare, alltså inte via skattefond
  • Att mottagande hjälporganisationen har ett allmännyttigt ändamål och är skattebefriad
  • Att du ansöker innan den årliga bolagsstämman. Ansöker du efter stämman börjar donationerna efter nästa stämma

Du som vill donera aktieutdelning till HumanistHjälpen printar ut blanketten på den här sidan. Tar med den till din bank eller fondkomissionär. Och saken är klar. Den löpande donationen kan avbrytas när du vill.

Det finns särskilda tjänsteföretag som förmedlar aktiegåvor till hjälporganisationer. Detta skulle dock kosta stiftelsen årliga avgifter. Som skulle tvingas tas från donationerna. Därför är HumanistHjälpen inte ansluten till någon sådan tjänst.

Vi ber istället våra givare att följa Svantes exempel. Fyll i blanketten och ordna saken själv med din bank. HumanistHjälpen tackar dig på förhand!

Sven Olof Andersson