Fatima: Min kusin som var polis våldtog mig!

Fatima, 21 år, är en av de ensamstående gravida kvinnor som i år fått skydd på Oum El Banines kvinnohus. En organisation som får starkt stöd av HumanistHjälpens donatorer. Fatima berättar att hon innan graviditeten hölls fången av en kusin under en hel vecka. Kusinen, som även var polis, misshandlade och våldtog henne.

Som gravid kunde Fatima senare inte bo kvar i sin familj. Under graviditeten blev hon dock förälskad i en trevlig man. Han accepterade henne och barnet och nu har de gift sig. En annorlunda historia med blandning av både konservativa och progressiva kulturella synsätt.

Falska garantier
Kusinen och våldtäktsmannen var polis i kungliga gendarmeriet. Han bad Fatima komma till huvudstaden med identitetshandlingar hans arbetsgivare behövde. De var lång resväg så hon behövde sova över en natt. Men kusinen garanterade att en yngre bror också bodde hos honom. En mycket nödvändig garanti för heder i den marockanska kulturen. Fatimas familj var välrenommerad, hon studerade på universitet. Man accepterade garantierna och hon åkte iväg. Men allt visade sig vara lögn, kusinen var ensam i lägenheten. Fatima berättar hur han misshandlade och våldtog henne och hota henne att inte berätta. Först efter en vecka lyckades hon fly.

Fatimas familj angreps
Fatima och hennes familj anmälde kusinen till polisen, säkert inte okomplicerat, här han själv var polis. Det som sedan hände blev extra svårt för Fatimas pappa. Hans dotter hade blivit våldtagen och av hans brorson. Men denne vägrade att erkänna. Istället angrep brodern och hans familj Fatimas pappa med verbala övergrepp, förolämpningar och våld. Pappan fick en chock och slutligen psykiska problem. Slutligen arresterades kusinen och tvingades lämna DNA-prov. Han släpptes sedan i väntan på resultatet.

Fatima med sin nyfödda flicka. Trots den våldsamma bakgrunden hoppas hon nu få en lugn social tillvaro, genom äktenskapet med den nye mannen i hennes liv.

Fatima till Oum El Banine
För Fatima och hennes familj blev situationen socialt ohållbar. I den konservativa kulturen accepteras vanligen inte ogifta gravida kvinnor, oavsett varför de blivit gravida. Fatima fick hjälp med juridiska åtgärder mot kusinen genom en stödförening för kvinnor. Hon fick också hjälp att ta sig till Oum El Banine i Agadir. Hon fick en plats på kvinnohuset, födde en dotter och fick stöd med barnomsorg och utbildning under tiden hon började skapa ett eget liv. Det är vanligt att ensamstående mödrar aldrig kan återvända till sina familjer med barnet. Därför adopteras barnen ofta bort. Men för Fatima öppnade sig en helt annorlunda väg.

En progressiv fästman
Under sin graviditet träffade hon en trevlig man. Han saknade den konservativa människosynen, såg henne inte alls mindre värd för att hon var ogift och gravid efter en våldtäkt. Med progressivt sinne friade han till Fatima och fick ett lyckligt Ja. Personalen på Oum El Banine deltog i lyckan och vigselceremonin.  Därmed fick Fatimas tragiska historia ett mycket oväntat och lyckligare slut. Kusinen och våldtäktsmannen förväntas dock bli dömd till fängelse, då hans och barnets DNA nu kan matchas.

Fatima och maken skriver under handlingarna för sitt äktenskap. Mannen led inte av den konservativa kvinnosyn som vanligen förstör livet för ensamstående ogifta mödrar. För Oum El Banine var detta en både känslomässigt och opinionsmässigt stor framgång och höjdpunkt.

Går att vända sedvänjor
Oum El Banines arbetar hårt för att skydda och hjälpa exkluderade ensamstående mödrar. Man arbetar också hårt för att skapa opinion, för att vända den konservativa kulturella synen. Med åren har också antalet återföreningar av familjer lyckligen ökat. Fatimas giftermål är ännu ett bevis på att droppen urholkar stenen, att det går att vända en olycklig och skadande kulturell sedvänja.

 

Fortsätt stödja Oum El Banines viktiga skyddsarbete! Ingen donation är för liten. Använd Swish 90 02 791, Plusgiro 90 02 79-1, Bankgiro 9002-791 eller vår hemsida. Du kan skriva ”OEB” på betalraden. Maila om du vill ha Gåvobevis att ge bort: kansli@humanisthjälpen.se

HumanistHjälpen använder inga pengar till löner, ersättningar, hyror eller liknande. Allt arbete utförs ideellt. Vi vill skicka varenda krona!