Flickan på bilden mördades

Flickan på bilden mördades, berättar Mme Mahjouba på Ahddane kvinnohus och förskola i Decheria, Marocko. Växte upp på gatan. Tiggde, sålde rosor, utförde tjänster. Ett gatubarn har inte många val. Slutligen ville en turist ta med flickan till Europa. Mot okänt öde, men bättre än gatan. Dagen innan avfärd misshandlades hon till döds av en tidigare beskyddare.

– Jag har känt till flickan sedan hon var liten, berättar Mme Mahjouba. Men mamman ville inte ha vår hjälp. Inte förrän dottern mördades. Mamman har flera barn, samt barnbarn. Alla utan papper på sin identitet. Likadant med en moster samt olika fäder.

Flickan på bilden mördades, berättar Mme Mahjouba, hon ville inte ta emot vår hjälp. Barn utanför äktenskapet ”finns inte”, den som saknar folkbokföring är chanslös, i generation efter generation.

-Barn utanför äktenskapet ”finns inte”. berättar Mme Mahjouba. Den som saknar folkbokföring är chanslös, i generation efter generation.

Ahddane åtog sig att registrera alla inblandade. Sammanlagt nio personer. Dyrbart och arbetskrävande men nödvändigt. Hitta släktingar, födelseorter, resa runt, besöka jurister, domare. Men nu är alla nio folkbokförda med chans att bli en del av samhället. För den tionde blev det för sent.

Det här skildrar en liten del av det sociala arbete som Ahddane utför. Det är möjligt enbart genom donationer från utlandet. Inte minst från er givare från HumanistHjälpen.

Fortsätt stödja Ahddane!  Swisha 90 02 791, skriv Ahddane! Plusgiro 90 02 79-1 Bankgiro 9002-791