Kylig vinter i Agadir - 70 filtar över en helg!

Marocko drabbades i början av januari av en ovanlig köldknäpp. Barn och mammor frös. Varma filtar behövdes genast.

Marocko drabbades i början av januari av en ovanlig köldknäpp. Barn och mammor frös. Varma filtar behövdes genast. Genom en SNABB AKTION på Facebook berättade vi om problemet en fredag. Vi uppmanade donatorer att skänka pengar till filtar. Hundra kronor för en barnfilt, två hundra för en vuxenfilt. Efter helgen kunde Mme Mahjouba och hennes personal köpa 70 nya värmande filtar!

Kramvärme i all ära – men den kan inte ersätta varma filtar i en ovanlig marockansk köldknäpp. HumanistHjälpens donatorer fixade pengar till 70 filtar, över bara en helg!

Agadir har vanligen ganska ljumma vintrar. Men i januari blev det långvarigt kallt. Ner till fyra grader varmt på nätterna och bara runt 14 på dagarna. Dessutom föll mycket regn.

Sådana temperaturer betyder verkligen kyla för befolkningen, många saknar beredskap för kyla, här är vanligen betydligt varmare, centralvärme finns inte i bostäderna.

Tomt i kassan
-Både barnen och kvinnorna har svårt att hålla temperaturen i sängarna, berättade Mme Mahjouba på Oum El Banine och Ahddane. De filtar som vanligen räcker till värmer inte, det behövs tjocka yllefiltar, vilket vi inte behövt tidigare. Men vi kan inte köpa filtar, det är tomt i kassan.

Barnen började hosta
HumanistHjälpen var just då på plats i Agadir och lovade försöka lösa situationen snabbt. Vår kassa var tömd, vi skickade allt vi hade till våra hjälpmål vid årsslutet. Det behövdes cirka 6000 kronor till femtio filtar och de behövdes genast. Flera barn hade börjat hosta och mammor på kvinnohuset delade säng för att hålla värmen.

10 000 på tre dagar!

Inlägget på Facebook delades över 40 gånger under helgen. På tre dagar duggade filtpengar in från varmhjärtade donatorer i Sverige. På måndagen fanns nära 10 000 kronor i kassan. Personalen for genast iväg och kunde köpa 70 värmande filtar.

Ett varmt tack från Agadir alla delare och donatorer på Facebook! Mme Mahjouba och Nagat kikar fram bakom den stor högen. Era donationer räckte till 70 varma filtar! Idag har de köpts in och fyller halva kontoret. De kommer att värma många år när kylan sätter in.

Ett stor TACK!!!
Tacksamheten var mycket stor gentemot alla donatorer som skänkte filtpengar. Det var första gången vi använde metoden SNABB AKTION. Vi kommer att använda den igen när det rör sig om något riktigt brådskande. Med så fantastiska donatorer känns det som vi kan klara av vad som helst!

Text och bild: SO Andersson