Flydde dödshot - fann Oum El Banine

-Oum El Banine tog hand om mig innan jag skulle föda. Och på sjukhuset. Och tills jag stod på egna ben igen. Och Oum El Banine är fortfarande med mig!

Hanane, 29 år, berättar tillsammans med Oum El Banines president Jamila Ait Blal och sin ettårige son, om vad som hände för ett år sedan.  Hon var riktigt illa ute. Dödshotad av sin far, höggravid, med en barnafader som lämnade henne. Som utlänning i Marocko stod hon utan skydd och rättigheter inför sin förlossning.

Hanane med sin nyfödde son för ett år sedan. Efter dödshot från sin pappa hade hon flytt till Marocko och höggravid hittat Oum El Banine.

Kvinnorättskämpe

Hanane växte upp i Algeriet och upplevde tidigt hur kvinnor saknar rättigheter.

-Jag kämpade öppet för mänskliga rättigheter och särskilt för kvinnors rättigheter, berättar hon. Därför fick jag problem med den algeriska staten. Och dessutom med min far, som hade en militärs uppfattning om omvärlden.

Dödshot från pappa

-Jag studerade och skrev bland annat poesi, men min far hindrade mig från att publicera någonting. Då jag skulle utomlands för att slutföra mina studier, brände han mitt visum.

-Han ville gifta bort mig mot min vilja. Då jag vägrade och rymde, hotade han döda mig om han hittade mig igen.

Aktiv i frihetsrörelse

Hanane studerade bland annat berbernas historia som urbefolkning och var aktiv i frihetsrörelsen Amazigh. Hon ville publicera en bok om frihetsrörelsen, som sätter kvinnors friheter högt. Men efter pappans dödshot flydde hon till Marocko, för att fortsätta studera Amazigh där.

Mannen svek

Hanane och hennes son idag. -Jag kommer alltid att känna tacksamhet mot Oum El Banine och alla som stöder organisationen!

-I Marocko studerade jag och träffade många anhängare. Bland annat en man jag delade mitt liv med. Vi kämpade tillsammans för rörelsens frihetsmål och för ett framtida liv.

Men då Hanane blev gravid svek mannen henne, hon lämnades ensam. På samma gång skedde upplopp mot presidenten i hemlandet Algeriet. Han deklarerade att alla anhängare till frihetsrörelsen skulle gripas. Hanane ansökte då om asyl i Marocko.

Oum El Banine betyder allt!

Ensam och höggravid sökte hon efter någon lösning, arbete, bostad, mat för dagen. Att åka hem var omöjligt, hotad av både myndigheter och sin far. En tid innan förlossningen fann hon Oum El Banine.

-Personalen var med mig i alla steg, med dem kände jag mig trygg. De betyder allt för mig, annars hade jag varit helt ensam!

Bostad och arbete

Efter förlossningen fick Hanane bo på kvinnohuset och fick hjälp att organisera sitt nya liv. Efter fyrtio dagar där måste kvinnorna börja klara sig själva.

-Jag fick hjälp att hyra ett rum och hitta ett arbete. När jag arbetar är min son på organisationens förskola. En underbar plats där barnen får all uppmärksamhet och nödvändig hälsovård.

-Oum El Banine blev räddningen för mig och min son. Jag kommer alltid att känna tacksamhet mot organisationen och alla dem som stöder den, avslutar Hanane.

-Oum El Banine tog hand om mig innan jag skulle föda. Och på sjukhuset. Och tills jag stod på egna ben igen. Och Oum El Banine är fortfarande med mig! Hanane har bara lovord att säga om personalen och president Jamilla Ait Blal (t h).