Hoppet står till donatorer – Utan folkbokföring förblir Ibtisam döv

Ibtisams mamma fick skydd och vård på ett kvinnohus i Agadir. Hennes nyfödda fick sedan en plats på Ahddanes daghem i Dcheïra. Mamman är döv och kan inte heller tala. Hon har varit mycket orolig för sin pojke. Och nu är det bekräftat. Ibtisam reagerar inte på ljud. En lång och kostsam process väntar.

-Mamman är inte folkbokförd, har ingen nationell identitet. Mme Mahjouba berättar när vi förgäves försöker få tre månader gamla Ibtisam att reagera på klingandet från en sked mot ett glas. Ibtisam tittar på oss med stora ögon, han ser våra munnar röra sig, men hör ingenting alls.

-Det finns ingen känd fader, omständigheterna var inte sådana. Därför är det enormt svårt att få pojken folkbokförd. Vilket är ett krav för att få sjukhusvård för en sådant här handikapp. Barn födda utom äktenskapet anses av våra myndigheter tyvärr inte existera.

Söka släktskap
Mme Mahjouba måste tillsammans med personal, mamman och pojken, köra en dagsresa till mammans födelsestad. Där måste man försöka övertala någon att gå i god för släktskap med pojken, det krävs för folkbokföringen. Eftersom mamman är ensamstående mor, är det högst troligt att alla släktingar vägrar. Då måste man gå till domstol, en tidskrävande och kostsam juridisk process.

Ibtisam kan få vård, men bara om han är folkbokförd, vilket kan vara omöjligt, eftersom hans mamma inte är gift. Arbetskrävande och dyrbara insatser görs nu för att rädda hans hörsel.

Utan folkbokföring – ingen sjukvård
Det är besynnerligt nog inte kostnad för sjukvård som kan hindra Ibtisam att få sin hörsel. Istället är det kostnaden för det praktiska och administrativa. Att resa runt, leta upp släktingar, resa igen, övernatta, besöka myndigheter, betala jurister.
-Vore pojken redan folkbokförd skulle sjukvården hjälpa honom utan några stora kostnader, berättar Mme Mahjouba.

Krävs tid och pengar
-Vi kan bara hoppas, säger Mme Mahjouba, det handlar om både tid och pengar. Vi har ingen ekonomi till extra personal och kan inte stänga kvinnohus och daghem när vi reser bort. Transporter, övernattningar och domstolsförhandlingar kostar pengar vi sorgligt nog inte har.

Sju tusen – för ett barns hörsel!
Mme berättar att insatsen för att folkbokföra Ibtisam kan kosta sex till åtta tusen dirham. Högst sju tusen svenska kronor. Det låter kanske som en spottstyver i svenska öron, för ett barns hörsel. Men här i Marocko är det en enorm summa, särskilt för en ideell hjälporganisation som enbart kan lita på donationer från utlandet.

Text och bild: Sven Olof Andersson
HumanistHjälpen