Konstutställning i Falsterbo även 2014

-Ingen kan hjälpa andra – men alla kan hjälpa någon! Hjälp någon idag…

Under det valspråket går idella ”Marockogänget” för andra året ut med en inbjudan till Vernisage och Konstutställning i Falsterbo. I år består ”Marockogänget” av Elisabeth Beck-Friis, Monique Sjösten och Lars Hector. En trio som nu ber och tigger sig fram genom landets konstnärskretsar. Allt till förmån för HumanistHjälpens stöd till lokala kvinnohus och daghem i Agadir, Marocko.


 

Förra årets utställning gav 100 000 i donationer som omedelbart sändes till Agadir. Som tack fick donatorerna skänkta konstverk.

-Det var så jätteroligt och tacksamt förra året, säger Elisabeth Beck-Friis. Vi upptäckte hur folk engagerar sig och är generösa. Det gjorde att vi med glädje vill göra om detta.

Välkända konstnärer skänker

Efter förra årets rivstart och succé har arrangörerna stor tillförsikt. Redan har en mängd välkända konstnärer ställt upp med skänkta verk som skall omvandlas till varma donationer. Förhoppningen är att konstintresserade även i år skall känna vikten av att bidra till andra människors räddning, utbildning och mänskliga rättigheter.

Kvinnohus Daghem Opinionsarbete

Alla intäkter går oavkortat till 90-Stiftelsen HumanistHjälpen och dess arbete i Marocko med Kvinnohus, Daghem och Opinionsarbete, för solidaritet med utsatta mödrar och deras barn. Hedersförföljda, förskjutna och helt utan möjligheter att överleva utan hjälp.

Kvinnohusen och daghemmen drivs av Mme Mahjouba, som är en av Marockos absoluta frontkämpar inom socialt arbete. Hon slåss på barrikaderna mot traditionellt hederstänkande, för kvinnors och barns rättigheter. Hon har fått flera utmärkelser för sina insatser och även blivit belönad av Marockos kung Mohammed IV.

Historisk parallell

Lars Hector ger en historisk bakgrund:

-Även i Sverige jagade vi för inte så länge sedan mödrar och deras ”oäkta” barn. I perioder fanns dödsstraff. Hederstraditioner dömer ofta hårdare än gällande lag. Mödrar och barn for väldigt illa. Helt skyddande lag kom först 1950. Det är plågsamt att se hur förtrycket fortsätter i många länder. Svårt att hjälpa till, nära omöjligt att nå in i andra kulturer och samhällssystem. Genom vår konstutställning ger vi besökarna ändå en chans! Pengarna går till hjälparbetet för kvinnornas rättigheter. Där ser man till att kvinnor och barn överlever och skapar opinion för deras rätt i samhället.

-Jag har besökt Agadir även i år och sett Mme Mahjoubas oerhörda insats. Och att flickorna har fått det så mycket bättre. Så jag kan inte annat än att engagera sig på nytt, säger Monique Sjösten.

Donationerna från konstutställningen 2013 gjorde stor skillnad för de behövandes liv och hälsa. Bland annat fick svårt brännskadade Meryam en ny start i livet med sin nyfödda dotter Amina.

Ideell gallerist

Konstutställningen hålls i år på Galleri Stallet i Andreas Lundbergagården, Falsterbo, efter varmt ideell medverkan av dess ägare Per Engleson.

 

Galleri Stallet

Anmälda konstnärer

I början av juli ser den allt mer växande listan över konstnärer som skänker konstverk ut så här, meddelar ”Marockogänget”:

Bodil Lachmann, Tyko Ringblom, Dyveke Zadig, Maria ThorlundBenno ArztTord Thott, Eva Genberg, Barbro Jonasson, Elisabeth Beck-Friis, Nina MartinezClarre SjögrenUlf Eriksson,Agneta GynningCarolina Gynning, Kristina Assarsson, Ardy Strüwer, Anna Rochegova-Cederholm, Ann-Katrin BrafSusanne GerthelCamilla Caesar, Krister Ekman, Anetka de la Lastra med flera…

Besökarna donerar för tavlans pris i samråd med den ideella arbetsgruppen runt utställningen. Betalning sker till HumanistHjälpens 90-konto eller kontant på plats mot kvittering av donationen.

HumanistHjälpen vill redan nu tacka alla frikostliga konstnärer, gallerist, arbetsgrupp och alla frivilliga som kommer att medverka runt utställningen! Samt förstås alla konstintresserade! Varav flera redan nu hör av sig till arbetsgruppen, med frågor om konstverken.

 

[2014-07-31]

Senaste bidraget kommer från Stockholms- och malmökonstnären BENNO ARZT – Arzt är i sin konst influerad av Joan Miró, Corneille samt Paul Klee.

I målningar återkommer han ofta till motiv föreställande solen, kvinnor och fåglar som symboler för livet, längtan och kärleken.

Stort tack till Benno Arzt för hans fina bidrag till utställningen, prislappen kommer att hamn på 5.800 kronor.

 

[2014-08-04]

Framgångsrika malmökonstnärinnan Ann-Katrin Braf som även var med i fjol, har i år valt att donera ytterligare en porslinsskulptur – stort tack!

I november lanserar Anthropologie en hel serie med kandelabrar och ljusstakar som Ann-Katrin designat. Ann-Katrin använder sig av nyfikenhet och kontrastverkan när hon skapar sina spännande verk och i hennes verk kan man se både humor och allvar.