Kung, stat och kommun ger Oum El Banine stöd!

Marockos kung Mohammed VI vill få till ett samarbete med Oum El Banine. Partnerskap, nya lokaler och avskrivning av skulder ger nu nytt hopp åt kvinnohus och daghem. På sikt kan det också betyda väldigt mycket för landets ensamstående mödrar och deras barn, även om det är lång väg kvar dit. Statliga kvarnar mal dock inte snabbt och ibland stannar dom helt. Fortfarande och för lång tid framåt hänger all hjälp Oum El Banine kan ge på er donatorer, hälsar Mme Mahjouba.


 

Mme Mahjouba skrev ett brev till Mohammed VI. Hon förklarade den stora sociala nytta som Oum El Banine gör i regionen. Bad om samarbete.  Och bad om nåd för gamla skatteskulder som tynger ekonomin svårt.

Kung Mohammad med familj

Kung Mohammad med familj. Han har nu ställt sig bakom Oum El Banine på flera sätt, bland annat som samarbetspartner i ett rikstäckande socialt projekt.

Samarbete, lokaler, avskrivning!

Kung Mohammed VI svarade med att föreslå att Oum El Banine blir samarbetspartner i ett nationellt, alltså rikstäckande, socialt projekt. Han ryckte också i trådar så att Agadirs kommun gratis ordnar nya och bättre lokaler åt Oum El Banine. Och skatteverket fick i uppdrag att omedelbart avskriva alla gamla skatteskulder!

Mödrar och barn. Tillsammans!

Det är alltså verkligen förändringens vindar som blåser runt Oum El Banine. Om nu alla bitar faller in på rätt plats. Mme Mahjouba är noga med att verksamheten får fortsätta på inslagen väg: att mödrar och barn tillsammans får skydd, vård och utbildning. Samt att det nationella partnerskapet också accepterar mödrarna, inte bara barnen.

Gamla skatteskulder

Skulderna till staten är cirka 300 000 Dirham. De uppstod under ett par oroliga år från 2012, då en ny styrelse inte tog rätt ansvar för ekonomi och kontakt med donatorer. Ekonomin urholkades helt gav skulder som ständigt släpat efter. Mme Mahjouba valdes 2014 till ordförande i en ny styrelse, som också lidit av skulderna. Tills nu kungen ser till att allt blir avskrivet.

Naturligtvis betyder det här framgång på många olika plan. Dels får den dagliga verksamheten en bättre arbetsro, utan ständigt oro för skulder och i bättre lokaler. Dels får man ett kungligt erkännande och därmed bättre samarbete med olika myndigheter. Hur långt det på sikt drar iväg kan ingen ännu förutse. Ju fler som blir inblandade, desto mer kan tyvärr också gå fel. Så Mm Mahjouba försöker att inte ta ut några framgångar i förskott.

Mme Mahjouba Edbouche

För Mme Mahjouba är det nya samarbetet ett stort erkännande av hennes sociala gärning. Men hon har inte ut någon seger i förskott: -Allt hänger fortfarande på alla er donatorer, hälsar hon!

Allt hänger på er, donatorer!

-Allt hänger fortfarande på alla våra donatorer, stora som små, säger hon.
-Det är ni donatorer som stöttat vår verksamhet och låtit den komma så långt som den nu kommit. Om ni fortsätter hjälpa till med era donationer ska vi på Oum El Banine se till att den här möjliga nyordningen ska bli så absolut bra som möjligt, för så många kvinnor och barn som möjligt!

 

Text, översättning, bearbetning:
Ahddane
Malika Jaouhar
Sven Olof Andersson