PELADAGEN 2018 i Göteborg med GAPF och VHEK

-När en flicka i en hederskultur gör egna val, skuldbeläggs hon alltid. Det är inte hon som är viktig. Bara kollektivet…

-När en flicka i en hederskultur gör egna val, skuldbeläggs hon alltid. Det är inte hon som är viktig. Bara kollektivet…

Orden kommer från Nancy Minglani, projektledare på VHEK. På Peladagen i Göteborg 30 maj 2018 berättade hon om sin uppväxt i en sikhisk hederskultur. Hur hennes familj och omgivning gjorde sitt bästa för att kväsa hennes tankar, handlande och frihet.

 

Ja till Kärleken och Livet – Nej till Hedersförtryck! Det var kvällens devis på Peladagen i Göteborg 2018.  Mariette Bremell t h ledde mötet där Nancy Minglani berättade om sina upplevelser av kulturrelativism och hedersförtryck under sin skoltid. 

 

En del av HumanistHjälpens donationer fördelas mellan svenska hjälporganisationer som inom landet kämpar mot det förtryck som genom hederskulturer drabbar kvinnor och barn. Ett exempel på sådan hjälp är stöd till opinionsbildande arrangemang, som Peladagen.

Hedersmördade av sina familjer
GAPF (Glöm Aldrig Pela och Fadime) och VHEK (Varken Hora Eller Kuvad), gick i år samman om Peladagen. Mötet hedrade minnet av Pela Atroshi, Stockholm och Maria Barin, Landskrona, som båda blev offer för hedersmord inom sina egna familjer.

Mariette Bremell från GAPF deklarerade mötets motto: Jag till kärleken och livet – Nej till hedersvåld!

Rektorn kulturrelativist 
Nancy Minglani berättade om när hennes pappa inte gillade att hon umgicks med en klasskamrat, en flicka. Pappan gick till rektorn och påpekade att han enligt sin kultur inte kunde acceptera att flickorna umgicks. Rektorn lovade att se till att flickorna hölls så åtskilda som möjligt. Rektorn ”förstod” att det hörde till pappan kultur och hjälpte till att kväsa Nancys frihet.

-En kulturrelativist som hjälpte till att göra mitt liv till ett helvete.

Trubaduren Lasse är en förutom textförfattare och musiker även känd socialarbetare och föreläsare.

Vet inget om barnens rättigheter
Nancy berättar också hur fel alla samhällets försök till integrering kan gå.

-När vuxna människor fortfarande efter tio år i landet fortsätter gå i SFI utan att bli färdiga. Hur de där lärt sig att vi har en kung och hur många barn han har. Men inte lärt sig någonting om frihet och rättigheter för sina egna barn.

Läs mer av Nancy här: http://vhek.se/bega-mentalt-sjalvmord/

 

Sång och musik
Trubaduren Lasse Mattila spelade och sjöng egna sånger mot kvinnligt hedersförtryck. Bland annat om en klasskamrat som blev hedersmördad av sin egen far: ”Låt hoppet få tända en eld, låt livet få vinna”, sjöng han.

Text och bild: SO Andersson