UGANDA – nya hjälpmål: Humanistisk skola och HBTQ-nätverk

Nu stödjer HumanistHjälpen mänskliga rättigheter även i Uganda. Utsatta barn får hjälp med skolavgifter, sedan deras pappor mördats. Och en HBTQ-organisation får stöd mot diskriminerande lagar, hatbrott och mord.

Nu stödjer HumanistHjälpen mänskliga rättigheter även i Uganda. Utsatta barn får hjälp med skolavgifter, sedan deras pappor mördats. Och en HBTQ-organisation får stöd mot diskriminerande lagar, hatbrott och mord.

I Uganda drivs grundskolor ofta av kyrkor och församlingar. En samlad effekt av missionärstiden, kolonialiseringen och svaga statsfinanser. Men de senaste åren har många skolor med sekulär, humanistisk inriktning startats. En av dem är Katumba Parents Humanist Nursery & Primary School. Den ligger i en fattig bergsby nära Bundibugyo, vid gränsen mot Kongo.

Glada barn på Katumbas grundskola, en sekulär-humanistisk skola i en fattig bergsby i Uganda. Många av barnen saknar sina pappor, efter en blodig massaker. Men genom omvärldens stöd får änkorna och barnen hjälp med skolavgifter och böcker. Nu har även du möjligheten att hjälpa till – ta chansen!
(Foto: Uganda Humanist Schools Trust)

PAPPORNA MÖRDADES

Skolan drivs av föräldrar, eller snarare de som finns kvar av dem. Byn angreps nämligen för fem år sedan av en kongolesisk krigsherre, en ”häxdoktor” med beväpnat följe. I en blodig massaker dödades etthundra av områdets pappor till skolbarn. Omkring hälften av skolans 375 elever är faderlösa och påverkas ännu av katastrofen. De behöver ekonomiskt stöd till skolavgifter och läroböcker.

ENLIGT AMSTERDAMDEKLARATIONEN

Efter massakern antog skolan sekulära, humanistiska principer enligt Amsterdamdeklarationen. Man avvisade styrande trosuppfattningar, särskilt de med vidskepelse och trolldom, som låg bakom attacken. Omvärlden fick upp ögonen för den unika skolan. De humanistiska organisationerna Uganda Humanist Schools Trust (UHST) och Uganda Humanist Schools Association (UHSA), samordnar hjälp till Katumba och andra utsatta skolor i Uganda.

KRAV PÅ DÖDSSTRAFF FÖR HBTQ

Enligt gamla lagar från kolonialtiden är homosexualitet straffbart i Uganda. Landets religiösa majoritet (84% kristna, 14% islam) står även bakom lagförslag om dödsstraff. Hat, hets och diskriminering har ökat genom kampanjen. Att leva öppet som HBTQ-person anses förenat med livsfara. Flera mord har skett, senast i höstas då Brian Wasswa mördades vid sitt hem i Jinja. Han var verksam i en av landets många paralegala stödorganisationer.

HBTQ-personer riskerar dagligen livet i Uganda. De oerhört stränga lagarna är inte stränga nog, anser en stor majoritet och ropar på dödsstraff. Ibland tar mobben lagen i egna händer. På bilden begravs ett av hetsens offer.
(Faksimil från www.hrw.org/).

STÖD TILL PARAPLYORGANISATION

Starka organisationer för människorätt protesterar mot hatet och våldet, bland annat Civil Right Defenders, Human Rights Watch och Amnesty International. En lokal paraplyorganisation i Uganda är Sexual Minorities Uganda (SMUG). Dit går nu stöd från HumanistHjälpen i kampen för allas rätt till en egen sexuell identitet.

STÖD UGANDA!

Det kan kännas tungt att läsa om intolerans och hat som förgiftar tillvaron för medmänniskor ute i världen. Men ta vara på den möjlighet som ges: Genom HumanistHjälpen kan du förmedla empati och ekonomisk hjälp. Både för akut nöd och för långsiktigt förändringsarbete.

Donera med Swish 9002791 och ange ditt önskade hjälpmål. Eller med Plusgiro 900279-1, Bankgiro 900-2791. Mer information och alternativ på HumanistHjälpens betalsida.

Sven Olof Andersson