Ville sälja döttrar – Ahddane räddade

En 19-årig flicka blev med barn, utan att vara gift. Då ville hennes mamma sälja både henne och en 16-årig syster, som prostituerade till Saudiarabien. Systrarna rymde och räddades av Mme Mahjouba Edbouche i Agadir. Den äldre systern har fött sitt barn i trygghet på Ahddane. Mamman insisterar fortfarande på att få sälja systrarna, Mahjouba skyddar envist både dem och babyn.

 

-Det låter som en dålig saga, men så här kan det gå till när gamla traditioner och hederstänkande envist håller sig kvar, berättar Lars Hector, styrelseledamot i HumanistHjälpen, på besök i Agadir i november. Han guidade där ett internationellt sällskap på kvinnohusen/daghemmen Oum El Banine och Ahddar.

-Alla blev upprörda av att höra berättelsen om systrarnas. Och ännu mer upprörda när de stod öga mot öga med de skräckslagna systrarna. Ingen vet hur länge Mme Mahjouba orkar kämpa mot dessa övergrepp på mänskliga rättigheter. Hon är helt beroende av hjälp från donatorer, från stat och samhälle kommer ingenting.

Meyrem med dottern Amina

Då svårt traumatiserad efter brännskador samt en våldtäkt. En nybliven mamma med mycket osäker framtid. Nu leende med självförtroende och framtidshopp. Hennes hälsning är ett stort tack till alla varmhjärtade svenska givare! Bild: larshector.se

Öde med lyckligare slut

Lyckligare var den fortsatta historien om Meyrem med dottern Amina. Meyrem räddades i februari, svårt brännskadad, våldtagen och höggravid. Vid en ideell konstutställning i Falsterbo i somras avsattes hälften av donationerna till liten fond för Meyrems återhämtning, plastikoperationer och utbildning. Den andra hälften gick till Oum El Banine.

Självförtroende tillbaka

-Meyrem utbildar sig nu till sömmerska, bor själv med sin dotter. Visar självförtroende och törs visa upp sitt skadade ansikte. Och ler! En stolt mor med ett glatt och välmående barn, rapporterar Lars Hector och fortsätter:
-Det är ni, alla givare i Sverige som är delaktiga i detta mirakel! Att se dem tillsammans var en så otroligt stor glädje att vi alla blev rörda till tårar.

Ogift och gravid – fängelse!

Å andra sidan träffade vi lilla söta Fatima, hennes pappa är tysk och bosatt i regionen – han vill inte erkänna faderskapet. Därför blev mamman dömd till två månades fängelse, för samröre med pappan och blivit gravid utom äktenskap. Lagen säger att det är hennes fel och hennes brott.

Pappan behöver inte ta ansvar, han säger att han är oskyldig och kan normalt inte heller tvingas lämna sitt DNA.  Men – han känner inte Mme Mahjouba. Hon kommer att gå till rättegång och begära DNA i en särskild dom. Bara hon kan klara en sådan sak i Marocko idag, hon har en enorm styrka, intelligens, intellekt och mod. Hennes moraliska styrka gör omgivningen mållös och imponerad.

Nystart för pensionär

Det är ungefär ett år sedan Mme Mahjouba öppnade barn- och kvinnohemmet Ahddane (ungefär ”Omfamning”, ”Kram”), i ett av Agadirs fattigaste kvarter. Hon hade 2011 gått i pension som mångårig arbetsledare för det större kvinnohuset och daghemmet Oum El Banine, men ville komma vidare. Med ett startkapital på 5000 dirham (ungefär lika mycket i kronor), berättar hon om många förvånade blickar och undrande frågor, om hur hon skulle klara av det. Målinriktad som hon är blev svaret att pengarna räckte till hyran i början och sedan det nog ordna sig på något vis.

Som tidigare grundare av Oum El Banine har hon också stor vana, stort nätverk och gediget gott rykte. Finansieringen löste sig, hjälporganisationer från Sverige och Tyskland har ställt upp, liksom några marockanska företag.

Över hundra hjälpta

Ett år senare har Ahddane hjälpt över hundra ensamstående, förskjutna och utblottade kvinnor och deras barn, till ett bättre liv, långt från rännsten, missär och utnyttjande. Förutom hjälp med förlossning, vård och utbildning, hjälper hon många juridiskt. Hälften av kvinnorna saknade egen identitet. För utan make, ingen identitet, id-kort, körkort, pass etc. Kvinnan och hennes barn existerar helt enkelt inte, att skaffa identitet är svårt och onåbart dyrt. Den juridiken kan Mme Mahjouba hantera, alla är nu registrerade som medborgare i sitt eget land.

Tack alla givare!

En stor del i de här framgångarna har NI, alla givare till HumanistHjälpen. Genom gåvor till HjälpFonden har vi kunnat hjälpa dessa kvinnor och barn på Ahddane. Under året sedan Mahjouba startade Ahddane, har hon dessutom återkommit till sitt gamla Oum El Banine, som är ett av våra särskilda hjälpmål. Hon är nu styrelseordförande i den ideella förening som står bakom Oum El Banine, där hon alltså tidigare var verksamhetschef. Mme Mahjouba ger verkligen ordet ”pensionär” en helt annan innebörd än vad man vanligen tänker sig!

 

Lars Hector
styrelseledamot HumanistHjälpen