Mme Mahjouba till Sverige!

Grundaren av kvinnohusen och daghemmen Oum El Banine och Ahddane i Agadir, kommer till Sverige under Konstutställningen i Falsterbo 29-31 augusti 2014!


Besöket har oväntat blivit möjligt genom ett ekonomiskt bidrag från förbundet Humanisterna. HumanistHjälpen är väldigt tacksam för detta! Besöket kommer att kombineras med en kort föreläsningsturné i Humanisternas regi.

Arrangörerna till Konstutställningen samt ledningen för HumanistHjälpen har en längre tid sökt sponsorer för att kunna få Mme Mahjouba till det ideella arrangemanget i Falsterbo. Med bara en vecka kvar, löste sig ekonomin. Att ta pengar till resa och uppehälle från konstdonationerna har aldrig varit aktuellt. Varenda krona ska skickas, det är både arrangörernas och stiftelsens motto.

Mme Mahjouba anländer till Falsterbo sent på fredagen. Möjligen för sent för en föreläsning den dagen. Men på lördagen och söndagen kommer hon att föreläsa om hjälparbetet i Marocko. Om hur gamla hederstraditioner tolkas och omtolkas.

Vill bryta hederstraditioner

Mme Mahjouba Edbouche lär en fördriven, gravid ung kvinna att virka något till barnet

Mme Mahjouba Edbouche i en vanlig arbetssituation: Att lära en fördriven, gravid ung kvinna att virka något till barnet. Från kvinnohus till chefstol har hon samma framtoning av ödmjukhet och fast hand, hennes mål är att bryta upp de nedbrytande hederstraditionerna.

Hennes mål är att de gamla traditionerna ska omtolkas hos befolkningen, så att kvinnor och barn inte längre betraktas som männens lösöre. Att även ensamstående, utsatta kvinnor ska få samhällets rätt att existera och att deras barn ska kunna få egna identiteter.

På plats finns också Jennie Silis, som skrivit boken ”En Hedersam Kvinna” om Mme Mahjouba och hennes livsverk Oum El Banine. Inom kort far Jennie tillbaka till Agadir för att skriva ännu en bok i ämnet heder, kvinnor och solidaritet.

-Är mycket tacksam!

Vid det snabba reseerbjudandet släppte Mme Mahjouba allt hon hade för händer och kommenterade:
-Jag är mycket glad över detta värdefulla och hedrande uppdrag och denna gåva, att få besöka Sverige och träffa många av dem som stött våra verksamheter här i Agadir.

-Jag hoppas få göra många bekantskaper och få uppleva mycket som kan föra arbetet här ännu mer framåt. Hälsa alla att jag är mycket tacksam!

 

Sven Olof Andersson

 

Läs även Mme Mahjoubas historia, berättad av henne själv 2011