Mme Mahjoubas Sverigebesök Konstutställning och turné

Den ideella konstutställningen i Falsterbo i augusti gav ett mycket starkt stöd till Mme Mahjoubas sociala arbete i Agadir, på kvinnohusen och daghemmen Oum El Banine och Ahddane. Omkring 50 000 SEK har nu räknats ihop och något mer är på väg in. Dessutom var Mme Mahjouba på plats!


 

Liksom förra året var det ”Marocko-gänget” som stod bakom konstutställningen, Elisabeth Beck-Friis, Monique Sjösten och Lars Hector. Dessutom stod givetvis en mängd konstnärer bakom. Dessa skall ha ett stort Tack från alla inblandade! Se hela listan i en tidigare artikel.

Mme Mahjouba på plats

Att Mme Mahjouba Edbouche från Agadir kunde komma var mycket uppskattat. Hon höll hov bland konstverken och berättade öppenhjärtigt om de problem som ensamstående kvinnor med barn möter i Marocko. Om exkludering från familj och samhälle, om hedersförföljelser, förtryck och avsaknad av identitet.

Att Mme Mahjouba alls kunde komma, får helt tillskrivas ett resebidrag från förbundet Humanisterna, hon fortsatte efter utställningen till Lund och Göteborg för inbokade föreläsningar inom förbundet.

Försäljningen fortsatt

Själva utställningshelgen i Falsterbo utsattes tyvärr för vädrets nycker. En sällan skådad regnstorm spärrade av massor av vägar i Skåne. Att ta sig till och från Falsterbo blev till sist omöjligt. Men många konstintresserade och ideella befann sig trots allt på rätt sida av stormen och kunde besöka Galleri Stallet. Många bud avgjordes också via webb och telefon. I efterhand gick försäljningen vidare på en egen webbsida.

Föreläsningar och studiebesök

Efter utställningen for alltså Mme  Mahjouba på en liten föreläsningsturné. Hon besökte Humanisterna Syd i Lund och Humanisterna Väst i Göteborg. Dessutom gjorde hon studiebesök på sociala institutioner som FemCenter och Yallatrappan i Malmö samt på öppna förskolan Grodden i Partille.

SVT Aktuellt fick intervju

I samband med sverigebesöket intervjuades också Mme Mahjouba i SVT Aktuellt. Det skedde i ett inslag som handlade just om kvinnors situation i Marocko. I intervjun förklarade hon vari problemen ligger och var inte alltför hoppfull om en mycket snar lösning.

En balansgång

Mme Mahjouba under sitt sverigebesök.

Mme Mahjouba under sitt sverigebesök. Här utanför Jallatrappan i Malmö där hon gjorde studiebesök. Vid hennes sida Jennie Silis, svensk representant för Oum El Banine, samt Lars Hector, medarrangör i konstutställningen samt medlem i HumanistHjälpens styrelse.

Under sina föreläsningar beskrev Mme Mahjouba hur det sociala arbetet i Agadir går till. Vilka hinder som kombinationen statliga lagar och religiösa lagar kan ställa upp, samt hur man utan att väcka förargelse i kulturen kan kringgå dem. I många andra islamska länder skulle sådana här livsräddande organisationer förmodligen inte ens få tillstånd att verka. Mme Mahjouba går som på en knivsegg i en skicklig balans mellan konservativt tänkande och de drabbades vardag.

Krävs fler donatorer

Efter det veckolånga besöket for Mme Mahjouba åter hem till Agadir och tog itu med vardagen. Hösten blir mycket hård för henne, att skaffa nya donatorer är en stor uppgift för att kunna hålla verksamheterna igång. Besöket i Sverige gav flera nya månadsgivare och spontana donationer.

Ett stor tack från Mme!

Mme Mahjouba vill framföra sitt djupa tack till alla donatorer genom årens gång, samt till Humanisterna som stod för resan hit.

HumanistHjälpen har blivit den hjälporganisation hon sätter störst tillit till. Trots att vi på inga vägar räcker till ekonomiskt. Men vi jobbar på att räcka till bättre, hjälp oss, du också!

 

SO Andersson

Musikloppis för Agadir

Vid sitt besök i Göteborg träffade Mme Mahjouba Gunnar Lundh i Vallda. Han planerade för en Musikloppis ett par veckor senare, till förmån för Oum El Banine.

Mme Mahjouba tog del av planerna och var mycket glad över det ideella initiativet.

-Ni är fantastiska i Sverige, sa hon. Arrangerar och ordnar och skänker bort allt ni får in! Det är helt underbart att vara här!

 

Musikloppisen blev av, kombinerad med mat och fika. Inte bara en gång, utan två gånger under hösten. En bra bit över 10 000 kronor kom in till Mme Mahjoubas arbete i Agadir.

-Det känns bra att kunna göra något för de nödlidande mödrarna, sa Gunnar Lundh, som inte var ensam runt loppisarbetet. Han gjorde det tillsammans med Lillvor Göthede. Båda ingår även i HumanistHjälpens styrelse.